Tillbaka till bloggen
  Insikter
  20/02/2024

  Finns det en elefant i rummet som hindrar din tillväxtresa?

  Dela:

  I affärsvärldens tätt vävda labyrint finns det ofta en tyst, men påtaglig närvaro som kastar en skugga över många företags tillväxtresor – en metaforisk “elefant i rummet”. Denna elefant representerar de obekväma, ofta undvika frågor som, trots deras skenbara osynlighet, har en avgörande effekt på ett företags framtid. Det kan vara allt från oproduktiva affärsområden till skillnader i ägarteamets vision. Men låt inte modlösheten ta över – det finns en väg framåt som inte bara är metodisk och strategisk utan även inbjuder till skratt och optimism.

  Tänk dig följande scenario: du är vid ett styrelsemöte där alla vet att vissa produkter ni älskar (kanske lite för mycket) inte drar sitt strå till stacken. Istället för att säga det rakt ut, pratar alla om allt annat – från den senaste teknikprylen till de storslagna visionerna för framtiden.


  Det är som att ha en elefant i rummet som ingen vågar erkänna; inte för att ni inte ser den, utan för att den är så stor att det känns lättare att bara tapetsera omkring den. Men här kommer den goda nyheten: Elefanter är stora, ja, men de är inte osynliga. Och precis som i djungeln kan även den största elefant leda vägen till vattenhålet – om man bara vågar erkänna dess närvaro. Det första steget är att samla modet att peka på elefanten, och sedan, med ett leende, säga: “Ser du också den där enorma utmaningen? Låt oss göra något åt den tillsammans.”

  Ett hoppfullt och metodiskt arbetssätt börjar med att skilja på sak och person. När vi diskuterar affärsområden som inte presterar, är det inte en fråga om personligt misslyckande utan om strategisk omvärdering. Genom att skapa en atmosfär där man kan skratta åt tidigare misstag samtidigt som man lär sig av dem, öppnar vi upp för konstruktiva lösningar.
  För att ta itu med olikheter inom ägarteamet, börja med att erkänna att mångfald i perspektiv och erfarenhet är en styrka, inte en svaghet. När vi väljer att lyfta blicken och se framåt, kan vi hitta gemensamma mål som förenar oss, snarare än att låta olikheterna splittra.

  Och när det kommer till att fokusera verksamheten, låt oss vara ärliga – att välja bort är lika viktigt som att välja till. Det handlar om att prioritera vad som verkligen driver tillväxt och skapar värde, även om det betyder att man måste säga adjö till vissa gamla favoriter.
  Här är det metodiska arbetssättet din bäste vän: Genom att objektivt utvärdera varje affärsområdes bidrag till företagets övergripande mål, kan du fatta beslut baserade på fakta snarare än känslor. Så, nästa gång ni möter en elefant i ert företagsrum, kom ihåg att det inte är en fiende utan en möjlighet. Genom att adressera dessa utmaningar direkt, med ett öppet sinne och en vilja att skilja på sak och person, kan ni transformera potentiella hinder till kraftfulla drivkrafter för tillväxt. Och vem vet, kanske blir nästa styrelsemöte platsen där ni inte bara identifierar elefanten utan också rider på den mot nya, spännande destinationer.

  Så ta fram kartan, peka ut elefanten, och börja er gemensamma resa med ett leende. Framtiden väntar, och med rätt inställning och verktyg är inget hinder för stort att övervinna.
  Dela gärna med er av era tankar och erfarenheter – hur har ni konfronterat era egna elefanter? Tillsammans kan vi lära av varandra och fortsätta vår resa mot framgång med förnyad kraft och optimism.