Tillbaka till bloggen
  Nyheter
  10/09/2022

  Hälften av all produktivitetsökning hos företagen från digitalisering

  Dela:

  Vi får allt flera frågor och uppdrag som handlar om hur ta ett samlat grepp om att effektivisera, förnya och skala upp företaget med stöd av digitalisering och technologi. Detta gläder oss då det är ett faktum att digitalisering står för nära på hälften av all produktivitetsutveckling hos företagen de senaste 25 åren enligt en rapport från Tillväxtanalys. 

  Detta ligger oss varmt om hjärtat och är viktigt för Sverige. 99% av landets företag är små och medelstora företag. Dessa företag står för ca 65% av alla arbetstillfällen i privat sektor. De små företagen har det svårast att att möta starka förändringsvågor i form av ny teknologi, globalisering, förändrade leveranskedjor, klimat och miljö. 

  Vi har därför tagit fram en ny produkt inom ramen för ScaleUp metodiken för att stödja företag att skapa en roadmap för att lyfta sin digitala kapacitet och förmåga. Metodiken är utvecklad i nära samverkan med våra kunder och med kopplingar till den senaste forskningsfronten. 

  Den nya tjänsten har vi döpt till “alternativ verklighet” och är en insats där vi hjälper ägare att frigöra tanken och skapa en målbild av en “fullt digitaliserad, hållbar och skalbar” version av sitt företag. Affärsmodellen stresstestas exempelvis mot nya framväxande affärslogiker som att gå:

  • från massproduktion och konsumtion till kundanpassning och gemensamt skapande
  • från fysiska produkter med begränsad mobilitet till sammankopplade system med ständig utveckling
  • från fristående enheter till sammankopplade system med ständig utveckling
  • från värdekedjor till värdenätverk.

  Låter det spännande – kontakta oss så berättar vi mera om hur det går till.

  Digitalisering påverkar företagets in i ryggmärgen – detta är hinder att överkomma

  Digitalisering påverkar alla delar av företaget, alla funktioner, ända in i ryggmärgen och företagets hela existens. Digitalisering äter sig in i företagets syfte, vision och värderingar och påverkar strategi, organisation, processer, erbjudanden, infrastruktur, relationer och kontaktytor. Som ägare och företagare måste vi ägna mera tid och att förstå var världen är på väg och hur vi bygger kapacitet, kompetens och förmågor att navigera framåt.

  Det finns naturligtvis ett antal hinder att överkomma. Enligt Entreprenörskapsforum som undersökt saken kämpar många företagare framförallt med fyra områden för att få fart på sin digitala omställning:

  • Brist på kompetens inom det digitala området (störst)
  • Utnyttjar inte digitala plattformar och säljkanaler för att få nya kunder
  • Bristande förmåga att öka sin produktivitet med hjälp av digital teknik
  • Bristande investeringar i ny digital teknik.

  Webbinarserien fortsätter med olika teman och fördjupningar.

  Vill du veta mera hur ScaleUp Metodiken kan stödja ert företags tillväxtresa är webbinaren ett lättillgängligt format. Det blir bra diskussioner och fördjupningar genom att deltagarna är aktiva i chatten och vi kan därför anpassa innehållet efter behoven.